Intrebare:
„Salut, vreau sa stiu daca un salariat, aflat in concediu medical pe durata unui an de zile pentru cancer la gura, conform internatrilor de la institutul ...., are posibilitatea sa obtina o pensie partiala pe aceasta perioada, datorita gravitatii diagnosticului.Daca da, atunci unde trebuie sa se adreseze si ce acte trebuie sa depuna. Cu multe multumiri,
Horatiu.”
Raspuns:
Sper ca sa fii inteles intrebarea in sensul daca acel asigurat poate beneficia de o forma de pensie in urma afectiunii de care sufera.
Aceasta categorie de pensie de care poate beneficia este pensia de invaliditate, acordata asiguratilor care isi pierd total saua cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza unei afectiuni care poate fi de mai multe tipuri, in functie de diagnosticul dat de medicul specialist.
In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Medicul expert al asigurărilor sociale de la cabinetele de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca avizează pensionarea de invaliditate numai dacă constata pierderea totală sau a cel puţin jumătate din capacitatea de munca, aproband totodată şi concediul medical pentru întocmirea formelor de pensionare pana la finele lunii următoare aceleia în care s-a dat avizul.
Deci calea care trebuie urmata este: medicul specialist care asigura asistenta medicala face propunerea pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, iar incadrarea sau neincadrarea in grad de invaliditate se face printr-o decizie asupra capacitatii de munca, emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
In privinta stagiului de cotizare necesar pentru pensia de invaliditate, este necesar sa consulatati art. 57 din Legea nr. 19/2000, care prevede:
„(1) Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3.
TABELUL Nr. 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────
Varsta asiguratului Stagiul de cotizare
in momentul ivirii necesar
invaliditatii (ani)
────────────────────────────────────────────────────────────────────
sub 25 ani 5
25-31 ani 8
31-37 ani 11
37-43 ani 14
43-49 ani 18
49-55 ani 22
este 55 ani 25
────────────────────────────────────────────────────────────────────
(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate si asiguratii care, pana la data ivirii invaliditatii, au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, prevazut in tabelul nr. 3.”
Prin urmare, asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, daca, la data ivirii invaliditatii, are cel putin jumatate din stagiul de cotizare prevazut in tabelul nr. 3.
In cazul dv., pensia de invaliditate poate fi obtinuta numai dupa incadrarea asiguratului intr-un grad de invalidate de catre medicul expert si nu pentru o perioada anterioara, cum ar fi aceea a concediului medical (indemnizatie incapacitate temporara de munca).
In situatia in care doriti lamuriri suplimentare, nu ezitati sa ne contactati.
O zi buna,
Specialist pensii.
O zi buna,
Specialist pensii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu