luni, 23 martie 2009

Pensia de urmas

In sectiunea a cincea a capitolului patru din Legea nr. 19/2000 este reglementata pensia de urmas, care poate fi acordată copiilor si sotului supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau îndeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Copiii au dreptul la pensie de urmas în urmatoarele conditii:
a) pâna la vârsta de 16 ani;
b) daca îsi continua studiile într-o forma de învatamânt organizata potrivit legii, pâna la terminarea acestora, fara a depasi vârsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas în următoarele condiţii:
-pe tot timpul vietii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani;
-în cazul în care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie în minus;
-pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta;
-daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie, indiferent de vârsta si de durata casatoriei.
-în cazul în care nu îndeplineste conditiile de vârsta, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca în aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie;
-sotul supravietuitor care are în îngrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii în vârsta de pâna la 7 ani-pâna la data împlinirii de catre ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Pensia de urmas se calculeaza, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de vârsta aflata în plata sau la care ar fi avut dreptul, în conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul sustinatorului a survenit înaintea îndeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de vârsta si era în plata cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipata, pensie anticipata partiala sau ar fi avut dreptul, în conditiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie;
c) pensia de serviciu aflata în plata sau la care ar fi avut dreptul în conditiile legii sustinatorul decedat, daca aceasta este mai avantajoasa decât pensia pentru limita de vârsta.
Cuantumul pensiei de urmas se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei care i se cuvenea sustinatorului, în functie de numarul urmasilor îndreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.
-în cazul urmaşilor orfani de ambii părinţi pensia se stabileşte prin însumarea drepturilor cuvenite după fiecare părinte şi poate fi cumulată cu alte venituri realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul acestora
-soţul supravieţuitor care beneficiază de o pensie proprie poate opta între aceasta şi pensia de urmaş, dacă este mai avantajoasă.

41 de comentarii:

  1. as dori sa stiu daca faci scoala la fara frecventa se mai acorda pensia de urmas si daca lucrezi pe carte de munca dar mai continui studile .Va rog sa ma ajutati o eleva

    RăspundețiȘtergere
  2. as dori sa stiu daca faci scoala la seral si te angajez cu carte de munca mai beneficiezi de pensie de urmas. va rog sa ma ajutati.O ELEVA

    RăspundețiȘtergere
  3. Raspundem la ambele intrebari in acelasi mesaj, sunt destul de asemanatoare:
    Acordarea pensiei de urmas nu este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
    Prin urmare, puteti primi pensie de urmas daca urmati cursurile pana in varsta de 26 de ani, inclusiv la fara frecventa sau seral.

    In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
    d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
    Prin urmare, in cazul in care va angajati cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa va incadrati in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie.
    Astfel, in cazul in care venitul dvs. brut va fi mai mare decat cel precizat mai sus, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu de 3 ani lucrez cu carte de munca si am primit pensie de urmas in tot acest timp, deoarece la casa de pensii nu mi-au cerut decat adeverinta ca continui studiile.Nu am stiut ca nu am drept sa primesc acesata pensie daca lucrez.Abia acum in luna ianuarie 2010 mi s-a suspendat pensia si am aflat ca pt faptul ca am lucrat 3 ani de zile.Au spus ca trebuie sa returnez acesti bani.Este posibil asa ceva?
    Sa descopere dupa 3 ani?
    Care este vina?
    Nimeni acolo nu a intrebat nimic, nu a cerut nimic, si se vede dupa 3 ani.Care este vina mea?
    Cine raspunde in acest caz?
    Ce pot eu sa fac?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  5. In primul rand, exista un principiu de drept conform caruia "nimeni nu poate invoca necunoasterea legii". Ceea ce inseamna ca invocarea faptului ca nu stiati de aceasta prevedere legala, existenta in vigoare in toate legile de pensionare di, nu va absolva de debitul care a fost constatat.
    Astfel, in conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
    d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
    Doar dvs. raspundeti pentru incalcarea legii, cei de la casa de pensii doar au constatat aceasta si este cat se poate de legal.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt vaduva ca stare civila si am doi copii minori in intretinere pentru care primesc pe numele meu pensie de urmas.Intrebarea mea este, daca imi schimb starea civila mi se vor mai acorda drepturile banesti de care am beneficiat pana acum?
    Conteaza daca ma casatoresc si imi schimb numele?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. buna ziua! as dori sa stiu daca mama poate primi pensie de urmas, daca tata inainte sa moara avea 9 ani si 6 luni pe cartea de munca si inainte de deces aveau 20 de ani de casnicie. mama acum are varsta de 53 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anidelea
    Nu are nicio influenta daca va casatoriti, pensia de urmas pentru copii se acorda in continuare.
    Altfel ar fi stat lucrurile in cazul in care beneficiati personal de pensie de urmas, in calitate de sotie supravietuitoare, intrucat legea prevede suspendarea pensiei de urmas daca sotul/sotia beneficiara se recasatoreste.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim
    Pentru a va face precizarile dorite, va rugam sa ne mentionati data nasterii si data decesului tatalui dvs. pentru a vedea daca avea conditii pentru obtinerea unei pensii.
    De asemenea, avand in vedere data nasterii mamei dvs., ea poate solicita pensie de urmas la varsta standard de pensionare (60 ani), daca nu beneficiaza de alte conditii specifice.

    RăspundețiȘtergere
  10. buna ziua! tata s-a nascut pe 27 septembrie 1957 si a decedat pe 17 noiembrie 2003.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Anonim
    Conform art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii” (in raport cu varsta la data decesului si cu vechimea in munca, avea dreptul la data decesului la pensie de invaliditate).
    Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
    “(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
    (2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
    Varsta standard de pensionare pentru femei (implicit si pt mama dvs.) prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani.
    Intrucat mama dvs. nu are inca varsta standard de pensionare poate beneficia de pensie de urmas in una din urmatoarele situatii:
    -pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta;
    -în cazul în care nu îndeplineste conditiile de vârsta, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca în aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
    Cu bine,
    Specialist pensii.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua! Tocami astazi am fost la Casa de Pensii pentru a-mi relua acordarea pensiei de urmas deoarece am intreupt la un moendat facultatea. Ma aflu la a doua facultate, iar intrebarea mea este daca si in ce cazuri se retrocedeaza sau inapoiaza pensia pe lunile anterioare. Adica eu am inceput faculatea in octombrie si depun hartiile in martie.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua,in urma celor mentionate la data de 16 ianuarie 2010, 21:10,v in cu o intrebare: daca activez cu contract de munca individual,intre doua parti civile, mai pe scurt ca si colaboratoare, fara a fi stipulat in contract un venit, acesta fiind inregistat la finante doar in momentul in care castigi luna aceea, fiind posibil sa nu castigi nimic, in cazul acesta trebuie totusi sa mi suspend pensia de urmas? Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  14. @Anonim 17 mart.
    In cazul reluarii platii pensiei de urmas, se vor aplica prevederile art. 93 alin. (3), respectiv drepturile de pensie se vor acorda de la inceputul anului scolar, daca cererea este depusa in termenul general de prescriptie de 3 ani.
    Prin urmare, in cazul dvs., vi se vor acorda drepturile de pensie de la 1 octombrie.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Anonim 23 mart.
    In primul rand, sunt doua lucruri diferite contractul individual de munca si colaborarea.
    Cu toate acestea, art. 92 prevede expres suspendarea doar in cazul in care veniturile profesionale depasesc 1/4 din salariul mediu brut.
    Prin urmare, numai pentru lunile in care depasiti acest venit, in intelesul art. 5 din Legea nr. 19/2000 (contract individual de munca, functionar public etc.), plata pensiei de urmas va fi suspendata.

    RăspundețiȘtergere
  16. buna ziua,daca am primit pensie de urmas dupa tatl meu iar acum m-am casatorit o sa mai primesc?mentionez ca snt studenta la prima facultate deci indeplinesc conditia.va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  17. @Anonim 30 martie

    Veti primi in continuare pensie de urmas, in situatia in care sunteti copil urmas, indiferent daca v-ati casatorit sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  18. buna ziua .... tatal meu a murit de curand si eu acum 1 an si jumatate am avut facuta carte de munca... conteaza lucrul acesta la pensia de urmas . va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu conteaza, nu ne dam seama cum ar putea conta.

    RăspundețiȘtergere
  20. mama are 54 de ani alucrat timp de 10 ani tata a decedat in 1988 cu vechime de 29 de ani 18 grupa 1 si restu grupa a 3 au fost casatoriti timp de 15 ani mama e tot pe numele lui poate beneficia de pensie de urmas? va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  21. buna ziua,beneficiez de pensie de urmas si as dorii daca se poate o informatie: in cazul in care lucrez online fara nici un fel de contract si banii sunt trimisi pe un card beneficiarul fiind eu, sunt probleme in privinta asta?

    RăspundețiȘtergere
  22. @Anonim 3 mai
    In aceste conditii, mama poate beneficia de pensie de urmas numai la varsta standard de pensionare prevazuta de Legea 19/2000 (respectiv 60 de ani, la aceasta data).

    RăspundețiȘtergere
  23. @Anonim 14 mai
    Nu intelegem natura contractului dvs., este contract de munca, este prestari servicii, este donatie?
    Plata pensiei de urmas se suspenda atunci cand acesta realizeaza venituri din activitati profesionale (pentru care se opreste contributia de asigurari sociale) mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

    RăspundețiȘtergere
  24. Bunica mea a beneficiat de pensie de urmas dupa moartea bunicului ,apoi dupa cde a efectuat stagiul minim de cotizare a primit si pensia ei proprie de CAP. Poate primi simultan aceste doua pensii, de urmas si de CAP?
    Va rog frumos sa-mi raspundeti!

    RăspundețiȘtergere
  25. Bunica mea a beneficiat de pensie de urmas dupa moartea bunicului ,apoi dupa cde a efectuat stagiul minim de cotizare a primit si pensia ei proprie de CAP. Poate primi simultan aceste doua pensii, de urmas si de CAP?
    Va rog frumos sa-mi raspundeti!

    RăspundețiȘtergere
  26. @Dana
    In principiu, niciun pensionar nu poate beneficia de doua categorii de pensii din sistemul public, cu atat mai mult cu cat sunt de categorii diferite: una pensie proprie, una pensie de urmas.

    RăspundețiȘtergere
  27. tata e decedat din noiembrie 2009,iar mama are 57 ani .la ce varsta poate beneficia de pensia de urmas daca nu a cotizat la stat nimic?

    RăspundețiȘtergere
  28. tata a decedat in noiembrie 2009,iar mama are 57 ani.cand poate beneficia de pensie de urmas daca nu a cotizat la stat nimic?

    RăspundețiȘtergere
  29. tata a decedat in noiembrie 2009,iar mama are 57 ani .la ce varsta poate beneficia de pensia de urmas in conditiile in care nu a cotizat la stat nici macar o zi?

    RăspundețiȘtergere
  30. beneficiez de pensie de urmas fiind la facultate.daca ma casatoresc mai beneficiez de pensie pana termin facultatea?trebuie sa-mi pastrez numele sau nu conteaza?

    RăspundețiȘtergere
  31. Mama mea nu a putut beneficia de pensie de urmas deorece nu a putut depune dosarul in termenul de 90 de zile prevazut, pe motiv ca i se cerea un act in care sa se specifice cauza mortii tatalui, act de care a putut face rost abia dupa 5 luni, deorece tatal a decedat in stainatate si actele de la autopsie au venit dupa 5 luni. Se mai poate face ceva pt a primii banii de pensie de urmas pt cele 6 luni din urma???

    RăspundețiȘtergere
  32. @Anonim, geo-4 iunie
    Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67 alin. 1, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarilea dvs.:
    “Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani."
    Intrucat nu ne-ati precizat data exacta de nastere a mamei dvs, nascuta in 1953, va precizam ca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare la aceasta data, persoanele nascute in acest an au o varsta standard de pensionare cuprinsa intre 59 de ani si 4 luni si 59 de ani si 7 luni, in functie de luna nasterii.
    Prin urmare, la aceasta data, nu are dreptul la pensie de urmas conform acestui articol.

    RăspundețiȘtergere
  33. @Anonim-7 iunie
    Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67 alin. 1, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarilea dvs.:
    “Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani."
    In cazul în care nu îndeplineste conditiile de vârsta, beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca în aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
    In situatia in care depunerea dosarului de pensie de urmas s-a facut dupa termenul de 6 luni prevazut de lege de la data decesului, acesta va fi respins intrucat la data depunerii au trecut mai mult de 6 luni, termenul maxim pentru care se poate acorda pensie de urmas pentru sotiile supravietuitoare care nu au varsta standard de pensionare.

    RăspundețiȘtergere
  34. As dori sa stiu care va fi pensia de urmas in cazul unui elev de 13 ani, orfan de ambii parinti, venitul mamei era 1.250 RON, iar cel al tatalui 2.000 RON . Pana la ce varsta va beneficia de aceasta pensie si in ce conditii?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  35. @Anonim
    Cuantumul pensiei nu vi-l putem spune, intrucat acest lucru este de competenta exclusiva a caselor teritoriale de pensii, dupa depunerea dosarului de pensie si luarea in calcul a tuturor salariilor si sporurilor din intreaga perioada de activitate a parintilor decedati.
    Prevederile legale din Legea nr. 19/2000
    Art. 72. - Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, reprezintă însumarea drepturilor de urmaş, calculate după fiecare părinte.
    Art. 66. - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
    a) până la vârsta de 16 ani;
    b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la
    terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
    c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau
    în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).

    RăspundețiȘtergere
  36. Tatal meu a decedat in anul 2007.Pana acum am beneficiat de pensia de urmas,ajungand acum la sfarsitul clasei a XII-a.In cazul in care intru la facultate,la cu plata,mai beneficiez de aceasta pensie pana la 26 de ani?Sau este obligatoriu sa intru la facultate la stat?

    RăspundețiȘtergere
  37. mama este nascuta in septembrie1952,la ce varsta poate iesi la pensie de urmas avand in vedere ca nu a muncit.daca ma casatoresc o sa mai primesc pensia de urmas,avand in vedere ca mai am 2 ani de facultate?

    RăspundețiȘtergere
  38. @Anonim 16 iunie 11.58
    Pensia de urmas reglementata de prevederile art.66, lit.b) din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda copilului, daca isi continua studiile, într-o forma de invatamant organizata potrivit legi, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 ani.

    Unitatile si institutiile de invatamant, tipurile si formele de organizare a activitatii de instruire si educare din sistemul national de invatamant sunt cele prevazute la art.15 din Legea invatamantului nr.84/1995, republicata.

    Cu alte cuvinte, acordarea pensiei de urmas, in cazul dvs., nu este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.

    RăspundețiȘtergere
  39. @Anonim 16 iunie ora 14.19
    Mama dvs. va putea beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare, respectiv 59 de ani si 2 luni (noiembrie 2011).
    Nu are nicio importanta daca copilul urmas se casatoreste in privinta pensiei de urmas, ea va fi incasata atata timp cat urmati studiile pana la implinirea varstei de 26 de ani, cu conditia sa nu aveti venituri mai mari de 1/4 din salariul mediu brut pe economie.

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna ziua.am o intrebare.am primit bani de intretinere de la tatal meu inclusiv luna trecuta...parintii mei fiind divortati..azi am aflat ca el a murit.dar noi am mai primit banii...pana acum.. a venit o adeverinta ca trebuie sa platim retro 7 luni fiindca a murit acum 7 luni..dar eu doar azi am fost anuntata..ce pot sa fac? si pot sa obtin si pensie de urmas retro? va rog ajutati ma

    RăspundețiȘtergere
  41. @Anonim 24 iunie
    Cu privire la pensia de intretinere, este corect ca banii sa ii primiti doar pe durata vietii tatalui. Prin urmare, ca orice plata necuvenita, aceasta se recupereaza de la persoana care a incasat drepturile, indiferent a cui este vina.
    Cu privire la pensia de urmas, ea se acorda de la data decesului persoanei, doar in cazul in care dosarul se depune in termen de 90 de zile de la data decesului. Daca se depaseste acest termen, drepturile se acorda cu data depunerii cererii la casa teritoriala de pensii.

    RăspundețiȘtergere