luni, 16 martie 2009

Pensia pentru limita de varsta

Pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind vârsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea vârstei standard de pensionare se va realiza în termen de 13 ani de la data intrarii în vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, prin cresterea vârstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati, conform esalonarii prevazute în anexa nr. 3 din lege.
Stagiul minim de cotizare atât pentru femei, cât si pentru barbati este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati.
Asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial în conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de vârsta, cu reducerea vârstelor standard de pensionare conform tabelului nr. 1, anexat mai jos. Vârstele de pensionare reduse, conform prevederilor de mai sus, nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei si de 55 de ani pentru barbati.


TABELUL Nr. 1
______________________________________
Stagiul de cotizare Reducerea varstelor
in conditii deosebite standard de pensionare
de munca (ani impliniti) (ani impliniti)
______________________________________
6 1,0
8 1,5
10 2,0
12 2,5
14 3,0
16 3,5
18 4,0
20 4,5
22 5,0
24 5,5
26 6,0
28 6,5
30 7,0
32 7,5
35 8,0
_____________________________________

În Legea nr. 19/2000 sunt prevăzute şi alte reduceri ale vârstei standard de pensionare şi acordarea în acest fel a pensiei pentru limită de vârstă pentru alte categorii de activităţi sau condiţii specifice, printre cele mai importante situându-se:
-asiguratii care si-au desfasurat activitatea în unitatile miniere (subteran) si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani în aceste conditii beneficiaza de pensie pentru limita de vârsta începând cu vârsta de 45 de ani
;
-asiguratii care si-au desfasurat activitatea in locurile de munca cu conditii speciale si care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani în zona I de expunere la radiatii sau de 17 ani în zona II de expunere la radiatii beneficiaza de pensie pentru limita de vârsta, indiferent de vârsta
;
-persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat, în functie de gradul handicapului, beneficiaza de reducerea stagiilor de cotizare si a vârstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 3 din lege, astfel:
a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, daca au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.

-asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de vârsta, indiferent de vârsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare prevazut de lege
;
-femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pâna la vârsta de 10 ani beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu