Pensiile a circa 200.000 de magistrati, cadre militare si alte persoane care primesc pensii in baza legilor speciale vor fi recalculate, astfel incat cuantumul acestora sa fie egal cu valoarea contributiei, a declarat marti consilierul premierului pe probleme sociale, Mihai Seitan.
"In fiecare an, eu stiu cat a fost contributia normala - 12, 13, 14%, 30%, si fac calculul, cate puncte ii ies in fiecare an omului, tinand cont de salariul lor. Si o sa iasa o pensie, ca si cand au fost in sistemul asta (public n.r.). Cat o sa fie pensia aia, atata le dau", a declarat Seitan, potrivit NewsIn.Consilierul de stat a estimat ca economiile la buget vor insuma astfel 20-30 de milioane de euro anual, dar a precizat ca importanta este echitatea sociala.
"In fiecare an, eu stiu cat a fost contributia normala - 12, 13, 14%, 30%, si fac calculul, cate puncte ii ies in fiecare an omului, tinand cont de salariul lor. Si o sa iasa o pensie, ca si cand au fost in sistemul asta (public n.r.). Cat o sa fie pensia aia, atata le dau", a declarat Seitan, potrivit NewsIn.Consilierul de stat a estimat ca economiile la buget vor insuma astfel 20-30 de milioane de euro anual, dar a precizat ca importanta este echitatea sociala.
Seitan: Nu este vorba de retroactivitatea aplicarii legii
Consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Seitan, spune ca in cazul recalcularii pensiilor primite in baza legilor speciale nu se pune problema retroactivitatii aplicarii unui act normativ, argumentand ca pensionarii vor pastra banii primiti pana la data cand noua lege intra in vigoare."Legea se aplica din momentul in care apare. Din momentul ala le micsorez pensiile, in viitor, nu in urma. In urma nu le iau banii, ei au castigat acei bani, raman cu ei", a declarat Seitan la Guvern.
El a precizat ca recalcularea pensiilor speciale este o decizie de principiu a Executivului, iar de saptamana viitoare va coordona o echipa care va elabora aspectele tehnice ale legii. Pana la finele anului, Legea de reformare a sistemului de pensii, ale carei principii au fost adoptate saptamana trecuta de Executiv, trebuie sa fie trecuta prin Parlament. Potrivit lui Seitan, noile reguli nu se vor aplica imediat ce noua lege va intra in vigoare, estimand ca acest lucru s-ar putea intampla peste aproximativ sase luni de la acea data.SoJust si AMR: Salariile si pensiile magistratilor nu pot scadea
Societatea de Justitie (SoJust) si Asociatia Magistratilor din Romania se declara impotriva schimbarilor anuntate referitoare la pensiile magistratilor, care nu pot scadea.
"Mi se pare echitabil ca pensia sa fie corespunzatoare sumei cu care o persoana a cotizat in perioada in care a fost salariat. Magistratii au o situatie mai speciala. Nici salariile si nici pensiile magistratilor nu pot scadea. Aceasta lege nu poate afecta magistratii iesiti la pensie si nici pe cei in functie, inainte de intrarea in vigoare a legii. Exista principii internationale potrivit carora nu se pot modifica, in defavoarea magistratilor, prevederi referitoare la pensii si salarii. De aceasta lege a pensiilor pot beneficia doar persoanele care acced in magistratura dupa intrarea in vigoare a noii legi. Se poate crea un precedent periculos", a declarat presedintele SoJust, Cristi Danilet, citat de NewsIn.
La randul sau, Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat ca este impotriva schimbarilor anuntate de Mihai Seitan. "Aceasta declaratie este iresponsabila. Nu pot face declaratii impotriva regulilor de drept care interzic un lucru. Exista o insecuritate generala si nu este vorba numai despre magistrati, este vorba despre un drept castigat. Nu se poate asa ceva!", a afirmat Pivniceru.
Consilierul pe probleme sociale al premierului, Mihai Seitan, spune ca in cazul recalcularii pensiilor primite in baza legilor speciale nu se pune problema retroactivitatii aplicarii unui act normativ, argumentand ca pensionarii vor pastra banii primiti pana la data cand noua lege intra in vigoare.
"Legea se aplica din momentul in care apare. Din momentul ala le micsorez pensiile, in viitor, nu in urma. In urma nu le iau banii, ei au castigat acei bani, raman cu ei", a declarat Seitan la Guvern.
El a precizat ca recalcularea pensiilor speciale este o decizie de principiu a Executivului, iar de saptamana viitoare va coordona o echipa care va elabora aspectele tehnice ale legii. Pana la finele anului, Legea de reformare a sistemului de pensii, ale carei principii au fost adoptate saptamana trecuta de Executiv, trebuie sa fie trecuta prin Parlament. Potrivit lui Seitan, noile reguli nu se vor aplica imediat ce noua lege va intra in vigoare, estimand ca acest lucru s-ar putea intampla peste aproximativ sase luni de la acea data.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu