sâmbătă, 22 august 2009

Intrebare e-mail: informatii grupe

Intrebare:

“Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspunsurile pe care mi le-ati dat la intrebarile mele. Va rog de asemenea sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. Cum se calculeaza stagiul de cotizare la o persoana care are 7 ani si 6 luni de vechime efectiva in munca . In toti acesti ani a lucrat in grupa I-a de munca.
a. Se cumuleaza vechimea efectiva in munca cu sporul de ani rezultati din aplicarea grupei I-a de munca la cei 7 ani si 6 luni?
b. Care este concret stagiul de cotizare pentru persoana in cauza care are datele de vechime in munca prezentate de mai sus?
c. Care este reglementarea legala care arata modul de calcul al stagiului de cotizare?
2. Va rog de asemenea sa imi precizati urmatoarele:
a. Pina la ce data calendaristica se aplica prevederile legale privitoare la reducerea virstei standard de pensionare pentru o persoana care si-a desfasurat activitatea in grupa I-a de munca?
b. Care sunt reglementarile legale privitoare la data pina la care se aplica reducerea virstei standard de pensionare pentru o persoana care a lucrat in grupa I-a de munca?
Va multumesc foarte mult, V.C.”

Raspuns:

1. Conform art. 16 din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala, in vigoare pana la data de 1 aprilie 2001, “persoanele care au lucrat cel putin 5 ani in grupele I si II de munca au dreptul sa li se ia in calcului vechimii in munca, pentru fiecare an lucrat in aceste grupe: un an si sase luni pentru grupa I sau un an si trei luni pentru grupa II”.

Potrivit dispozitiilor art. 160 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata “vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la intrarea in vigoare a prezentei legi constituie stagiu de cotizare”. Astfel, in vederea deschiderii dreptului la pensie, stagiul de cotizare cuprinde si sporul acordat in baza legislatiei anterioare pentru activitati desfasurate in grupele I si II de munca, pana la data de 1 aprilie 2001.
Prin urmare, in cazul prezentat de dvs., se cumuleaza vechimea efectiva in munca cu sporul prevazut de lege pentru grupa I de munca, rezultand o vechime totala de 11 ani, astfel:
-7 ani si 6 luni, vechime efectiva;
-7 ani x 6 luni/an=3 ani si 6 luni;
-7 ani si 6 luni + 3 ani si 6 luni = 11 ani.

2. Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.

Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.

Ulterior acestei date, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu