luni, 10 august 2009

Intrebare e-mail: varsta de pensionare

Intrebare:

“Buna ziua
Ma numesc M.A., sunt nascuta la 25.08.1955 (deci am 54 de ani fara o luna ) si am o vechime in munca de 31 ani si 4 luni.
Avand in vedere ca de 3 ani nu mai lucrez si nu am nici-un venit , doresc sa ma pensionez anticipat partial .
Conform Legii pensiilor nr.19/2000(actualizata in 2009) , adoptata de Parlamentul Romaniei , la anexa 3 sunt stabilite varstele standard de pensionare si stagiile minime si complete de cotizare pe perioada aprilie 2001-martie 2015 , perioada in care atat varstele cat si stagiile de cotizare cresc progresiv .
Conform tabelului din anexa 3 in perioada aprilie2009-iulie 2009 varsta standard de pensionare pentru femei este de 58 ani si 7 luni iar stagiul complet de cotizare este de 27 ani si 2 luni , iar in perioada urmatoare , adica august 2009-noiembrie 2009 varsta standard de pensionare este de 58 ani si 8 luni , iar stagiul complet de cotizare este de
27 ani si 4 luni.
Conform acestei legi , sectiunea 3 , art. 50, ma pot pensiona anticipat partial cu maxim 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare , adica de la 53 ani si 7 luni , respectiv 53 ani si 8 luni.
La Casa de pensii a sectorului … insa, mi se spune ca nu este asa caci se aplica Ordinul 340/2001 care se pretinde a fi normativ de aplicare a legii 19 si care are cu totul alte tabele de varste in anexa 9 , functie de anul nasterii , incepand cu aprilie 1944 si doar pana in decembrie 1954 ????? DE CE ALTCEVA ????? Conform acestui tabel nu pot iesi la pensie decat la 55 ani , adica cu 5 ani inaintea varstei standard de pensionare de 60 ani (DAR ATENTIE…..ASTA ESTE VALABIL PENTRU ANUL 2015 SI NU 2009 IN CARE NE AFLAM !!!!!!!!)
Am depus dosarul de pensionare desi mi s-a spus ca voi primi raspuns abia dupa doua luni si ca precis va fi negativ.
Doresc sa stiu cum este posibil ca un asa zis normativ de aplicare a unei LEGI sa prevada altceva decat legea in sine.
Stiu ca interesul statului este sa scoata cat mai putini pensionari deoarece s-a diminuat numarul celor care lucreaza si care cotizeaza , eventual de la servici sa mergi direct la cimitir ar fi cel mai convenabil pentru stat care stie doar sa ia prin tot felul de taxe si impozite majorate permanent , iar cand e vorba sa dea nu se poate, dar am cotizat la stat o viata intreaga si doresc sa se faca dreptate si sa mi se respecte drepturile.
Astept sa-mi spuneti ce primeaza :
- LEGEA adoptata de Parlamentul Romaniei , sau
- Normativul incorect elaborat de Ministerul Muncii , care nu respecta prevederile legii ?
Astept raspuns urgent functie de care ma voi adresa mai departe , altor foruri interne si internationale , pentru ca legile trebuiesc respectate nu numai de oamenii de rand ci si de ministere si toate celelalte institutii ale statului.”

Raspuns:

Conform art. 41 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, „varsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Atingerea varstei standard de pensionare se va realiza in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin cresterea varstelor standard de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei si de la 62 de ani pentru barbati, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3.”

Prin urmare, anexa nr. 3 din actul normativ mai susmentionat prevede esalonarea varstelor standard de pensionare pana in anul 2014, cand acestea vor deveni 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Aceasta poate fi folosita, astfel, numai pentru persoanele care indeplinesc varstele prevazute in anexa in perioada solicitarii, respectiv luna si anul in care se deschide dreptul la pensie.
Exemplu, similar cu datele prezentate de dvs:
-are dreptul la pensie pentru limita de varsta in perioada august 2009-noiembrie 2009 femeile care au implinit in aceasta perioada varsta de 58 de ani si 8 luni si barbatii care au implinita varsta de 63 de ani si 8 luni. Nu au dreptul la pensie anticipata persoanele cu varstele de mai sus minus 5 ani, pentru motivul ca varstele standard ale acestor persoane se muta intr-o alta perioada din cele prevazute la anexa nr. 3, in cazul de mai sus dupa martie 2015.

Prin urmare, anexa nr. 3 poate fi folosita numai pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta (astfel cum este si precizat in lege, art. 41 facand parte din Capitolul IV-Sectiunea 1-Pensia pentru limita de varsta), nu si pentru cele doua forme de pensii anticipate.

Prin Ordinul Ministerului Muncii şi Solidaritatii Sociale nr. 340/2001, s-au aprobat Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

In capitolul privind pensia pentru limita de varsta, se prevede ca „vârstele standard de pensionare şi stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt prevăzute în anexa nr. 3 la lege, detaliată în funcţie de data naşterii în anexa nr. 9 la prezentele norme.”

Prin urmare, avand in vedere data nasterii dvs. (august 1955), in mod corect data cand puteti beneficia de pensie anticipata partiala este august 2010 (55 ani), iar de pensie pentru limita de varsta-august 2015, la implinirea varstei de 60 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

6 comentarii:

  1. Ma numesc Geta, sint nascuta in 11.09.1957, am prin cumul 36 ani lucrati, am 8 ani si 8 luni grupa II, a de munca trecuti si in carnet. Va rog sa-mi spuneti in ce an pot solicita pensia anticipata partiala.
    Peste tot pe net gasesc doar 55 ani. Cunosc persoane care au avut acest drept inaintea implinirii acestei virste.
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, in raport cu data nasterii, va puteti inscrie la pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
    Cu bine,

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua.Am si eu o intrebare:nu de curand am fost chemata l institutul de recuperare unde am trait cele mai grele clipe,doctorii neau tratat in cel m rau hal,si miau taiat intrun final pensia.As putea sa ies anticipat l pensie si cand tinand cont k am 51 ani din care 15 ani si 8 luni lucrati in grupa a II,total cotizare 30 ani?astept raspunsul dvoastra.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alexandra
    In raport cu varsta precizata in mesaj, puteti solicita pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani si pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 57 de ani (cu 3 ani reducere fata de varsta standard de pensionare de 60 de ani).
    Precizarile sunt valabile in conformitate cu prevederile legale in vigoare la aceasta data.

    RăspundețiȘtergere
  5. am 32 ani lucrati, 3 copii, as dori sa aflu procentul de diminuare al pemnsiei daca ma pensionez anticipat, sunt nascuta in 09.07.1954, as dori sa-moi raspundeti daca se poate pe adresa relimota@yahoo.com cu multumiri

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim
    In situatia in care va inscrieti la pensie anticipata partiala la acest moment, veti avea o diminuare de aproximativ 19% (47 de luni inaintea varstei standard x 0,40 procent de diminuare lunara in functie de stagiul efectiv realizat).

    RăspundețiȘtergere