miercuri, 26 august 2009

Intrebare optiune pensie de urmas

Intrebare:

“Buna ziua
As dori daca se poate sa ma lamuriti legat de urmatorul caz;
Mama mea este in varsta de 52 de ani impliniti si are in derulare pensia pe caz de boala.tatal meu a decedat anul trecut in septembrie dupa30 de ani de casnicie.mama ar dori sa stie daca poate renunta la pensia de boala pt cea de urmas...sau daca exista o alta alternativa.
Va multumesc anticipat
O zi buna.”


Raspuns:

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, respectiv la varsta standard de pensionare:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.”
Varsta standard de pensionare pentru femei prevazuta de Legea nr. 19/2000 este de 60 de ani, care va fi atinsa in termen de 13 ani de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ (respectiv de la data de 01.04.2001). Varsta standard de pensionare in functie de data nasterii este detaliata in anexa nr. 9 din Normele de aplicare a legii.

Intrucat mama dvs. nu are inca varsta standard de pensionare (fiind beneficiara de pensie de invaliditate), poate beneficia de pensie de urmas pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an, indiferent de vârsta.

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.
Prin urmare, daca indeplineste conditiile mentionate mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie de invaliditate si pensia de urmas dupa tatal dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.

Cu bine,
Specialist pensii.

33 de comentarii:

  1. buna ziua am si eu o intrebare sotul meu a decedat am fost casatoriti 27 ani am divortat si apoi ne am casatorit iarasi pot beneficia de jumatate din pensia lui ?si in ce conditi acum am 52 ani a fost pensionar MAI VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ziua am o intrebare pentru dumneavoastra am fost casatorita 27 ani apoi am divortat mentionez ca in acest timp cat am fost divortata am trait tot cu sotul ma m recasatorit tot cu sotul meu dupa o perioada a decedat el fiind pensionar am dreptul la pensie de urmas cand ies la pensie as vrea sa imi dati niste lamuriri va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua am o intrebare pentru dumneavoastra am fost casatorita 27 ani apoi am divortat mentionez ca in acest timp cat am fost divortata am trait tot cu sotul ma m recasatorit tot cu sotul meu dupa o perioada a decedat el fiind pensionar am dreptul la pensie de urmas cand ies la pensie as vrea sa imi dati niste lamuriri va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Presupunem inca de la inceputul raspunsului ca aceeasi persoana a trimis toate cele trei mesaje.
    Astfel, legea nu prevede in niciun articol faptul ca nu se pot lua in calcul anii cumulati de casatorie cu aceeasi persoana. De aceea, conditia de cel putin 15 ani de casatorie este considerata realizata atat in sistemul public de pensii, cat si in sistemul de pensii militare.
    Insa, daca aveti 52 de ani, nu indepliniti conditiile pentru acordarea pensiei de urmas in niciunul din sisteme, astfel:
    -Legea nr. 19/2000 prevede ca vaduva poate beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare, respectiv 60 de ani in cazul dvs.
    -Legea nr. 164/2001 prevede ca vaduva poate beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei de 55 de ani, in sistemul de pensii militare (MAI).

    RăspundețiȘtergere
  5. Se poate lua pensie de urmasi si retroactiv?

    RăspundețiȘtergere
  6. Explicati mai pe larg cazul dvs. pentru a va raspunde concret daca beneficiati de pensie si pe o perioada anterioara.

    RăspundețiȘtergere
  7. buna ziua imi spune-ti si mie va rog daca pot reveni la pensia de urmas,daca mi-a fost suspendata timp de 2 luni datorita faptului k am lucrat cu carte de munca...studenta fiind sub 26 de ani

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, puteti relua plata pensiei de urmas daca ati incetat contractul de munca.
    Pentru aceasta, trebuie sa va adresati casei teritoriale de pensii cu o cerere, un cupon de pensii, insotita de o adeverinta de la angajator din care sa reiasa data incetarii contractului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua
    Sotul in varsta de 39 de ani a decedat. Era angajat cu carte de munca. Mi-au ramas in ingrijire 4 copii. Avem mai putin de 10 ani de casatorie. Pot beneficia de pensie de urmas?

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua,
    Ati primit raspuns la intrebarea dvs. la adresa http://desprepensii.blogspot.com/2010/01/pensie-de-urmas-sotie-supravietuitoare.html

    Cu bine,

    RăspundețiȘtergere
  11. buna ziua as dori un raspuns la urmatoarea intrebare. mama in varsta de 67 ani pensionara avand pensia in valoare de 370 lei mai beneficiaza de pensie de urmas? va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua!
    Intrebarea mea este urmatoarea:
    dupa decesul tatalui (care a avut pensie pentru limita de varsta), fiul in varsta de 38 ani, nascut cu handicap (si care are numai indemnizatia pentru handicap de gr.3, in cuantum de 31 ron), poate beneficia de pensie de urmas ?
    Va multumesc anticipat,
    Victor Popa

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anonim.
    La varsta de 67 de ani, sotia supravietuitoare poate solicita pensie de urmas, cu conditia ca durata casatoriei sa fie mai mare de 15 ani, iar jumatate din pensia sotului sa fie mai mare decat pensia proprie.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Victor Popa
    Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:
    a) până la vârsta de 16 ani;
    b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
    c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”
    In cazul unui urmas in varsta de 38 de ani, ar putea sa se incadrati in prevederile lit. c) din articolul mai susmentionat.
    Pentru aceasta, trebuie sa se adreseze medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate.
    In cazul incadrarii in grad de invaliditate, iar acest grad s-a ivit in perioada in care era sub 16 ani sau urma cursurile unei forme de invatamant, fapt dovedit prin decizia asupra capacitatii de munca, emisa de medical expert, va putea primi pensia de urmas.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua!As vrea sa stiu daca am dreptul la pensie de urmas fiind studenta avand varta sub 26 ani si lucrez, angajata fiind cu carte de munca cu jumatate de norma(4 ore). Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Anonim
    Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
    Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.

    RăspundețiȘtergere
  17. as dori sa stiu unde depun actele pt pensia de urmas daca accidentul s-a produs pe raza altui judet?sotia decedatului are 1copil de 9ani si este si insarcinata in luna 1. ce acte trebuiesc si unde se depun si daca se acorda si pt copilul nenascut.multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. buna ziua,as vrea sa stiu daca as putea cere pensie de urmas retroactiv.Mama mea a decedat la 30 ani,am luat pensie pina am inceput sa lucrez,la 18 ani,desi am facut scoala,necunoscind legea.Acum am 26 ani ,si sunt la facultate,nu am intrerupt studiile.As putea face o cerere pt. a primi pensie retroactiv?

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua.as dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas retroactiv.Am 26 ani,pina la virsta asta nu am incetat studiile,dar am si muncit in diferite locuri cu carte de munca.Am beneficiat de pensie pina la 18 ani,cind am inceput sa lucrez.As mai putea face ceva acum?

    RăspundețiȘtergere
  20. buna ziua am si eu o problema in legatura cu pensiile de urmasi.

    Mama mea are 57 de ani ea lucreaza si este in pensie de grupa de ani lucrati,tatal meu a murit acum a avut si el pensie de boala,se mai poate sa luam pensie de urmas? sau ceva? imi explica si mie cineva cum e in legatura cu acest caz.

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  21. buna ziua am si eu o problema in legatura cu pensiile de urmasi.

    Mama mea are 57 de ani ea lucreaza si este in pensie de grupa de ani lucrati,tatal meu a murit acum a avut si el pensie de boala,se mai poate sa luam pensie de urmas? sau ceva? imi explica si mie cineva cum e in legatura cu acest caz.

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  22. @Anonim 16 martie

    Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege se depun la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul asiguratului, neavand nicio legatura locul unde a avut loc accidentul.

    Actele necesare sunt:
    -cerere-tip pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 14 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
    -actele menţionate la pensie pentru limita de varsta (pentru cazurile în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar);
    -actele de stare civilă ale solicitanţilor, respectiv buletin/carte de identitate, certificat de naştere şi certificat de căsătorie;
    -decizia de pensie/talon de pensie (pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
    -adeverinţa de studii (în cazul în care solicitantul este copilul elev sau student peste vârsta de 16 ani);
    -certificatul de deces al titularului, în original şi xerocopie;
    -cauza decesului, respectiv certificatul constatator al decesului (cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
    -declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului decedat.

    Pensia de urmas pentru copilul nenascut se acorda dupa nasterea acestuia, la cerere.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Anonim 1 - 23 martie
    Pensia de urmas se plateste urmasilor copii cu conditia ca pe perioada cat acestia urmeaza cursurile scolii, sa nu realizeze venituri mai mari de 1/4 din salariul mediu brut pe economie.
    Astfel, puteti beneficia de reluarea pensiei de urmas pe o perioada de 3 ani anteriori (termenul general de prescriptie), daca respectati prevederile legale privind cumulul pensie cu salariul si dovediti continuarea cursurilor cu adeverinte pe toti anii scolari anteriori.

    RăspundețiȘtergere
  24. @Sorina
    Raspunsul este similar cu cel precedent, probabil este vorba de aceeasi persoana.

    RăspundețiȘtergere
  25. @ Anonim 2 - 23 martie
    In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.
    Prin urmare, respectand cele de mai sus, mama dvs. poate opta intre pensia proprie si pensia de urmas dupa tatal dvs. decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua!
    Socrul meu a decedat la varsta de 52 ani si 3 luni si avea o vechime in munca de 31 ani si 3 luni.Ma intereseaza daca soacra mea (54 ani si 8 luni), care este beneficiara venitului minim garantat de 125 Ron, poate beneficia de pensia de urmas. Si daca da cand ar avea dreptul.
    Ma multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua am si eu o intrebare,tatal meu cand a decedat era pensionat pe caz de boala.Mama primeste pensie de urmas. Anul acesta daca tata ar fi trait ar fi iesit la pensie de drept avand varsta de 63 de ani.Intrebarea este ar avea mama drept la marire de pensie?

    RăspundețiȘtergere
  28. @Anonim-28 mai
    In functie de prevederile legale in vigoare la aceasta data, soacra dvs. poate beneficia de pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de lege.
    Avand in vedere varsta acesteia (nascuta in septembrie 1955, din calculele noastre), varsta de pensionare este de 60 de ani, varsta la care poate solicita si pensie de urmas.

    RăspundețiȘtergere
  29. @Anonim 2 iunie
    In acest caz, al unei varste prezumate a decedatului, pensia nu se recalculeaza, fiindca a fost stabilita in conformitate cu prevederile legale de la data initiala.

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna ziua,am o intrebare pt.dvs.Tatal meu a decedat si am un frate de 41 de ani care la varsta de 15 ani a avut un accident amputandui-se piciorul stang in 1984.Am aflat ca are dreptul la pensie de urmas dar nu reusim sa dovedim cu acte anul accidentului deoarece nici un spital nu mai are in arhiva fisa lui.Am reusit sa facem rost de fisa de la policlinica din oras unde este mentionat ca este amputat piciorul dar la an se vede doar o cifra 8 in loc de 84`.va rugam sa ne ajutati cu un sfat ce putem face pt a nu pierde pensia pt fratele meu care are un singur venit pensia de handicap de gr.3 in valoare de 30 Ron.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna ziua,am o intrebare pt.dvs.Tatal meu a decedat si am un frate de 41 de ani care la varsta de 15 ani a avut un accident amputandui-se piciorul stang in 1984.Am aflat ca are dreptul la pensie de urmas dar nu reusim sa dovedim cu acte anul accidentului deoarece nici un spital nu mai are in arhiva fisa lui.Am reusit sa facem rost de fisa de la policlinica din oras unde este mentionat ca este amputat piciorul dar la an se vede doar o cifra 8 in loc de 84`.va rugam sa ne ajutati cu un sfat ce putem face pt a nu pierde pensia pt fratele meu care are un singur venit pensia de handicap de gr.3 in valoare de 30 Ron.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  32. @Anonim 30 iunie
    Va puteti adresa in acest sens Comisiei de Expertiza Medicala si Recuperare a capacitatii de munca de care apartineti, impreuna cu toate actele medicale care atesta gradul de invaliditate.
    De asemenea, ar trebui sa aveti asupra dvs. si actele medicale care au stat la baza dobandirii gradului de handicap.
    Comisia de Expertiza Medicala, pe baza actelor prezentate, are posibilitatea sa stabileasca data ivirii invaliditatii corecta.

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna ziua mama mea a decedat in urma cu sase luni e avea 49 de ani cand a decedat as vrea sa stiu daca pot lua pensie de urmas? daca tatal meu este angajat si are salarul de1450 ron mama a fost angajata doar 3ani eu am doar 16 ani si as vrea sa stiu daca pot lua acea pensie de urmas.

    RăspundețiȘtergere