marți, 4 august 2009

Intrebari e-mail: stagiu de cotizare, grupe de munca si ore de noapte

Intrebare:

“Buna ziua.
Ma numesc A.M.A. si doresc sa va pun cateva intrebari referitoare la calcularea pensiei:
-in perioada 27dec.1977 - 1 nov. 1980, am intrerupt activitatea pentru cresterea copilului (nascut la25 iulie 1977) conform art 9 lit k din legea 1/1970; avand in vedere ca solicit pensionarea in aceasta perioada, cand se acorda si niste bani ptr acest lucru, de ce nu mi se recunoaste ca vechime intervalul intreruperii?
-din adeverintele depuse si din carnetul de munca reiese o vechime in munca de 30ani si 3luni in gr 2 de munca , din care 24ani ,9luni ,26zile inaite de1aprilie 2001 si 5ani , 5luni in perioada 1aug2003 - 31 dec 2008; punctaj suplimentar si vechime conform gr 2 nu mi s-a acordat ptr perioada de dupa 2001; de ce?
- am efectuat ture de noapte asa cum reiese din adeverinta si din carnetul de munca; aceasta perioada nu beneficiaza de nici un spor de punctaj?
Va multumesc si sper din tot sufletul sa primesc raspuns .
Cu respect ,”


Raspuns:

Vom raspunde la intrebarile dvs. pe rand:

1. In conformitate cu art. 9 alin. (2) din Legea nr. 1/1970, “În aceleaşi condiţii beneficiază de vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate salariata care a încetat activitatea fiind gravida sau pentru a-şi creste un copil pînă la împlinirea virstei de 7 ani”.

Prin urmare, acest articol reglementeaza mentinerea vechimii neintrerupte in aceeasi unitate (in raport de care angajatii beneficiau de sporuri la salariu), insa perioada cat contractul dvs. de munca a fost suspendat pentru cresterea copilului nu se ia in calcul ca stagiu de cotizare (vechime in munca) la stabilirea drepturilor dvs. de pensie, intrucat nu ati desfasurat activitate pe baza de contract individual de munca, nefiind prevazut nici in legislatia in vigoare la data suspendarii contractului.

2. Conform art. 78 indice 2 alin. (2) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata prin O.U.G. nr. 209/2008, “asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa II de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de majorarea punctajelor anuale, după cum urmează:
a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă;
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă”.

Prin urmare, legislatia in vigoare la aceasta data reglementeaza acordarea de punctaj suplimentar pentru grupa I de munca si grupa a II-a de munca, desfasurate inaintea datei de 1 aprilie 2001 (data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000), nu si pentru conditiile deosebite de munca, lucrate dupa aceasta data.

3. Menţionăm că prin Ordinul MMSSF nr. 687/15.09.2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 801/25.09.2006, s-a aprobat procedura privind modul de eliberare a actelor doveditoare ale sporului pentru muncă prestată în timpul nopţii.

In situatia in care unitatea la care v-ati desfasurat activitatea a eliberat o adeverinta (sporurile de noapte nu au fost niciodata trecute in carnetul de munca), respectand procedura mentionata in Ordinul precizat mai sus, sporurile pentru munca prestata in timpul noptii se vor lua in calcul la stabilirea punctajului mediu anual si implicit la stabilirea cuantumului drepturilor dv. de pensie.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu