miercuri, 26 august 2009

Pensie de invaliditate in sistemul militar

Intrebare:

“BUNA ZIUA. AM LUCRAT IN CADRUL M.A.I. IN PERIOADA 04.11.1993-10.06.2009 CAND AM FOST CLASAT INAPT MEDICAL DEOARECE AM SUFERIT O INTERVENTIE CHIRURGICALA LA COLOANA VERTEBRALA IN ANUL 2005. BOALA DE CARE SUFAR A FOST CATALOGATA CA BOALA APARUTA IN TIMPUL SI DIN CAUZA SERVICIULUI.
VA ROG RESPECTOS SA-MI SPUNETI DACA SE POATE, CARE SUNT DREPTURILE CARE MI SE CUVIN SI UNDE SA MA ADRESEZ PENTRU A INTRA IN POSESIA ACESTORA.
VA MULTUMESC.”


Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 27 din Legea nr. 164/2001 privind pensile militare de stat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “au dreptul la pensie de invaliditate cadrele militare care si-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de munca datorită:
a) producerii unor accidente în timpul şi din cauza serviciului, accidentelor asimilate acestora conform legii, bolilor contractate în timpul şi din cauza îndeplinirii serviciului militar şi tuberculozei;
b) accidentelor sau bolilor care nu au legătura cu îndeplinirea serviciului militar”.

De asemenea, art. 30 din acelasi act normativ prevede urmatoarele:
“(1) Încadrarea în grad de invaliditate se face de comisii de expertiza medico-militară. Constituirea, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de expertiza medico-militară se stabilesc prin regulament comun, aprobat de ministrul apărării naţionale, ministrul administraţiei şi internelor şi directorul Serviciului Roman de Informaţii.
(2) Comisiile de expertiza medico-militară de pe lângă spitalele militare emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de Comisia Centrala de Expertiza Medico-Militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Serviciului Roman de Informaţii, după caz.”

In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medico-militara.
Medicul expert de la cabinetele de expertiza medico-militara avizează pensionarea de invaliditate dacă constata pierderea totală sau a cel puţin jumătate din capacitatea de munca conform art. 27 mai susmentionat.

In acest sens, trebuie sa va informati la Ministerul Administratiei si Internelor-Directia Medicală şi Comisia Centrala de Expertiza Medicala si Evaluare a Capacitatii de Munca, prin comisiile de expertiza medico-militara de pe langa unitatile sanitare proprii.

Adrese si numere de telefon gasiti pe site-ul Ministerului aici.

Modalitatea de calcul a drepturilor de pensie de invaliditate din sistemul militar este descrisa in art. 33:
“(1) Cuantumul pensiei de invaliditate se stabileşte proporţional cu numărul anilor de serviciu, conform prevederilor art. 22-24.
(2) La suma procentelor cuvenite pentru vechimea în serviciu efectiv realizată se adauga, pentru fiecare an potenţial, pana la realizarea vechimii complete, următoarele procente:
a) 1% pentru invaliditate de gradul I;
b) 0,8% pentru invaliditate de gradul II;
c) 0,6% pentru invaliditate de gradul III.
(3) Cuantumul pensiei de invaliditate stabilit în condiţiile alin. (1), pentru cazurile prevăzute la art. 31, va fi diminuat după cum urmează:
a) cu 10% pentru gradul I de invaliditate;
b) cu 15% pentru gradul II de invaliditate;
c) cu 20% pentru gradul III de invaliditate”.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu