joi, 3 septembrie 2009

Recunoastere vechime in Ungaria

Intrebare:
"Buna Ziua! Cu sotul meu sintem plecati in Ungaria, din 1988. Eu sint nascuta 1960 si sotul 1954. Avem ani lucrati in Romania. Va rog sa ne ajutati, cum, cu ce ducumente si unde trebuie sa legitimam acesti ani, pentru sa nu pierdem acesti ani, din pensie. Am auzit ca este un termen de a depune acte, dar nu stim precis ce avem de facut.Ma multumesc, anticipat.
Cu stima: G."
Raspuns:
In cazul în care dvs. sau sotul dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Ungariei si ati platit si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia maghiara, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

In ceea ce priveste reconstituirea carierei profesionale, la cererea lucrătorului, casa teritorială de pensii la care acesta este asigurat în acel moment, în cazul dumneavoastra casa de pensii din Ungaria, reconstituie cariera sa profesională, cu cel puţin un an înaintea datei la care va atinge vârsta de pensionare.

De asemenea, la cererea instituţiei la care lucrătorul este asigurat în acel moment, casa teritorială de pensii competentă reconstituie perioada de asigurare realizată în România, începând, cel mai târziu, cu un an înaintea datei la care va atinge vârsta de pensionare, pe care o confirmă prin formularul E 205 „Atestat privind cariera de asigurat în România”.

Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul României.

Mentionam ca formularul E 207 poate fi însoţit de documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României.
Aceste documente pot fi: carnetul de munca, adeverinte eliberate de angajatorii din Romania, etc.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu