joi, 3 septembrie 2009

Termen de solutionare pensie anticipata

Intrebare:
"buna ziua,
va rog sa imi spuneti daca dosarele de pensionare anticipata depuse in luna iulie si nesolutionate pana in prezent au fost suspendate; mentionez ca mama mea este in acesta cauza, dna.C.A., are o vechime in munca de 36 ani si este nascuta in 1954.
multumesc, C.C."
Raspuns:
Va comunicam ca nu exista niciun act normativ, nici o adresa interna a Casei Nationale de Pensii sau a Guvernului prin care dosarele de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala sa fie intr-un fel sau altul suspendate, intarziate sau nesolutionate, intrucat nu exista cadru legal pentru asemenea solutii.

Precizam ca, in conformitate cu dispozitiile art. 86 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, "(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii.

(2) Decizia casei teritoriale de pensii va cuprinde temeiurile de fapt şi de drept pe baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare.

(3) Decizia casei teritoriale de pensii se comunică în scris persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii."
Prin urmare, in situatia in care termenul legal de solutionare a cererii de inscriere la pensie anticipata apartinand mamei dvs. a fost depasit, va puteti interesa la casa teritoriala de pensii la care a fost depusa despre stadiul solutionarii acesteia.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu