duminică, 29 noiembrie 2009

Instructiuni cu privire la aplicarea Legii nr. 329/2009-cumul pensie cu salariul

INSTRUCŢIUNI din 20 noiembrie 2009
pentru aplicarea prevederilor cap. IV "Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare" din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional
EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 805 din 25 noiembrie 2009
 
ART. 1
Cap. IV din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional reglementează modalităţile de exercitare a cumulului pensiilor stabilite în sistemul public, în alte sisteme neintegrate sistemului public, precum şi al pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale cu veniturile salariale sau, după caz, cu cele asimilate acestora.

ART. 2
(1) Pensionarii care fac obiectul reglementărilor cuprinse în cap. IV din Legea nr. 329/2009 sunt cei care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau în baza actului de numire.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1), pentru care se reglementează modalitatea exercitării cumulului pensiei cu salariul, sunt cele care îşi desfăşoară activitatea la:
a) autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare;
b) regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ-teritorială.


ART. 3
(1) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie aparţinând sistemului public de pensii se înţelege:
a) beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă;
b) beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
c) beneficiarii pensiei de urmaş care pot realiza venituri din activităţi profesionale, potrivit legii.
(2) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie aparţinând sistemelor neintegrate sistemului public de pensii se înţelege:
A. pensionarii proveniţi din cadre militare şi funcţionari publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale:
a) beneficiarii pensiei de serviciu pentru limită de vârstă;
b) beneficiarii pensiei de serviciu anticipată;
c) beneficiarii pensiei de serviciu anticipată parţială;
d) beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
e) beneficiarii pensiei de urmaş, potrivit legii;
B. beneficiarii pensiei din sistemul de asigurări sociale al avocaţilor:
a) beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă;
b) beneficiarii pensiei de retragere definitivă din profesie;
c) beneficiarii pensiei de retragere anticipată definitivă din profesie;
d) beneficiarii pensiei de urmaş;
C. beneficiarii categoriilor de pensii prevăzute la alin. (1), din sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, şi anume: Biserica Romano-Catolică, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România, Biserica Reformată din România, Biserica Unitariană din Transilvania, Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România, Uniunea Penticostală - Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România, Biserica Evanghelică C.A. din România şi Biserica Evanghelică Luterană din România.
(3) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale se înţelege persoanele beneficiare ale categoriilor de pensii prevăzute la alin. (1).
(4) În situaţia categoriilor de pensii, altele decât cele prevăzute la alin. (1)-(3), acestea sunt şi rămân supuse în continuare reglementărilor prevăzute în legile-cadru în temeiul cărora au fost stabilite.


ART. 4
(1) Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1), (2) şi (3) pot cumula pensia cu veniturile salariale realizate în cadrul unităţilor prevăzute la art. 2 alin. (2) în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat la care se raportează cuantumul pensiei nete, denumit în continuare salariu mediu brut, este cel stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(3) Pentru anul 2009, salariul mediu brut este de 1.693 lei.


ART. 5
(1) Prin pensie netă se înţelege cuantumul pensiei rezultat în urma deducerii, conform legii, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a impozitului pe venit.
(2) La determinarea pensiei nete nu se au în vedere indemnizaţiile cu caracter necontributiv acordate în baza legilor speciale, pensia I.O.V.R., indemnizaţia de însoţitor plătită pensionarilor pentru limită de vârstă care, conform legii, provin din pensionari încadraţi în gradul I de invaliditate, indemnizaţiile acordate nevăzătorilor şi persoanelor cu handicap şi nici sumele acordate cu titlu de drepturi restante.


ART. 6
(1) Pentru pensionarii care încasează pensie atât din sistemul public de pensii, cât şi din celelalte sisteme de pensii neintegrate acestuia sau, după caz, numai din sisteme neintegrate, la determinarea plafonului stabilit la art. 4 se are în vedere cuantumul rezultat din cumularea tuturor pensiilor.
(2) Pensionarii prevăzuţi la alin. (1) pot cumula pensiile cu veniturile salariale realizate dacă cuantumul pensiilor nete cumulate este mai mic sau egal cu nivelul salariului mediu brut.
(3) În situaţia în care din cumularea pensiilor nete rezultă un cuantum mai mare decât nivelul salariului mediu brut, persoana poate cumula veniturile salariale realizate numai cu una dintre pensii, al cărei cuantum se situează sub nivelul salariului mediu brut, la alegere.


ART. 7
Pentru pensionarii care la data intrării în vigoare a dispoziţiilor cap. IV din Legea nr. 329/2009 se află în situaţia prevăzută la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege, termenul de 15 zile, înăuntrul căruia au obligaţia de a-şi exprima în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie ori, după caz, de a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la menţinerea în plată a uneia dintre pensiile al cărei cuantum permite cumulul, se împlineşte în ziua de 9 decembrie 2009 inclusiv.


ART. 8
(1) În vederea aplicării prevederilor art. 7, pensionarii au obligaţia de a depune la angajator următoarele documente:
a) declaraţie pe propria răspundere (anexa nr. 1 la prezentele instrucţiuni) din care să rezulte câte pensii încasează şi de la care sistem de pensii;
b) cuponul/talonul de pensie corespunzător lunii în care se exprimă opţiunea sau, după caz, adeverinţă eliberată de casa/casele de pensii în evidenţa căreia/cărora se află pensionarul, din care să rezulte cuantumul pensiei nete pentru luna în care, conform legii, acesta este obligat să îşi exprime opţiunea. Adeverinţa se solicită casei/caselor de pensii în situaţia în care pensionarul nu este în posesia cuponului/ talonului de pensie;
c) declaraţie pe propria răspundere (anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni) din care să rezulte că pensionarul optează pentru suspendarea plăţii pensiei sau pentru încetarea activităţii, în două exemplare.
(2) Declaraţia prevăzută la alin. (1) lit. c) se depune la angajator numai de către pensionarii cărora, potrivit legii, le este interzis cumulul pensiei cu salariul.

ART. 9
(1) În situaţia în care pensionarul optează pentru suspendarea plăţii pensiei/pensiilor, angajatorul este obligat ca, până pe data de 4 a lunii următoare celei în care a fost exprimată opţiunea, să depună la casa/casele de pensii care efectuează plata o adresă din care să rezulte situaţia pensionarului (anexa nr. 3 la prezentele instrucţiuni), însoţită de un exemplar al declaraţiei prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c).
(2) Documentele prevăzute la alin. (1) stau la baza efectuării de către casa de pensii a suspendării plăţii pensiei/pensiilor.
(3) În lipsa declaraţiei prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) operaţiunea de suspendare nu poate fi efectuată de către casa/casele de pensii.
(4) Plata pensiei/pensiilor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a fost exprimată opţiunea de către pensionar.
(5) Decizia privind suspendarea plăţii pensiei, emisă de către casa de pensii, se comunică pensionarului şi angajatorului în termen de 5 zile de la data emiterii.
(6) În situaţia în care pensionarul nu depune, până la data prevăzută la art. 7, declaraţia pe propria răspundere prevăzută la art. 8 alin. (1) lit. c), angajatorul va constata existenţa cauzei prevăzute la art. 20 din Legea nr. 329/2009 şi va declanşa procedura încetării raporturilor de muncă stabilite în baza contractului individual de muncă sau a actului de numire în funcţie, precum şi a raporturilor de serviciu.


ART. 10
(1) Pensionarii care cumulează pensia cu salariul, în condiţiile legii, şi a căror pensie se majorează peste nivelul salariului mediu brut sunt obligaţi să depună la angajator declaraţia prevăzută la art. 8 alin. (1) lit. c), până la data de 15 a lunii următoare majorării cuantumului pensiei.
(2) În cazul nedepunerii declaraţiei în termen, prevederile art. 9 alin. (6) se aplică corespunzător.

ART. 11
(1) Pensia care a fost suspendată ca efect al aplicării dispoziţiilor prevăzute în cap. IV din Legea nr. 329/2009 poate fi reluată în plată la cererea pensionarului, începând cu luna următoare celei în care nu se mai realizează cumulul, în următoarele situaţii:
a) dacă salariul mediu brut depăşeşte nivelul pensiei suspendate;
b) la încetarea calităţii de salariat.
(2) Persoanele aflate în situaţia prevăzută la alin. (1) sunt obligate să aducă la cunoştinţa angajatorului faptul că a fost reluată plata pensiei, prezentând în acest sens comunicarea casei de pensii care a procedat la această operaţiune.


ART. 12
(1) Persoanele care după data intrării în vigoare a cap. IV din Legea nr. 329/2009 vor fi în situaţia de a cumula pensia cu salariul sunt supuse aceloraşi reglementări ca şi persoanele care la această dată sunt în situaţie de cumul.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (1), termenul de depunere a opţiunii la angajator se stabileşte după cum urmează:
a) la data angajării, în cazul persoanei care are calitatea de pensionar;
b) 15 zile de la data încasării primei pensii, în cazul persoanei care are calitatea de salariat.


ART. 13
Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, în condiţiile legii, se recuperează de la pensionari, prin decizia casei de pensii, cu respectarea termenului general de prescripţie.


ART. 14
Angajatorul, respectiv inspectoratul teritorial de muncă au obligaţia de a informa, în termen de 15 zile de la constatare, casa de pensii competentă cu privire la cazurile de cumul al pensiei cu salariul cu încălcarea legii, în vederea recuperării sumelor încasate necuvenit cu titlu de pensie.

ART. 15
Lista instituţiilor care gestionează şi administrează sistemele de pensii neintegrate sistemului public, precum şi lista cuprinzând exemple referitoare la aplicarea prevederilor art. 19 din Legea nr. 329/2009 sunt prevăzute în anexele nr. 4 şi 5 la prezentele instrucţiuni.
ANEXA 5
-------
la instrucţiuni
---------------
EXEMPLE
referitoare la aplicarea prevederilor art. 19 din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional


A. Pensionar beneficiar al unei pensii pentru limită de vârstă din sistemul cultului romano-catolic, în cuantum net de 1.900 lei, şi, în acelaşi timp, al unei pensii pentru limită de vârstă din sistemul pensiilor militare, în cuantum net de 2.500 lei.
În acest exemplu, atât cuantumul net, însumat, al celor două pensii, cât şi cuantumul net, individual, al fiecărei pensii depăşeşte salariul mediu brut (1.693 lei). Prin urmare, în această situaţie, pensionarul nu poate cumula niciuna dintre pensii cu veniturile salariale realizate.

B. Pensionar beneficiar al unei pensii pentru limită de vârstă din sistemul militar, în cuantum net de 2.500 lei, şi, în acelaşi timp, beneficiar al unei pensii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii, în cuantum net de 1.100 lei.
În acest exemplu, prin însumarea celor două cuantumuri ale pensiilor rezultă că pensionarul intră sub incidenţa prevederilor art. 6 alin. (3) din Legea nr. 329/2009 şi, ca atare, poate cumula pensia din sistemul public, aflată sub salariul mediu brut, cu veniturile salariale.


C. Pensionar beneficiar al unei pensii pentru limită de vârstă din sistemul militar, în cuantum net de 1.500 lei, şi, în acelaşi timp, beneficiar al unei pensii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii, în cuantum net de 1.100 lei.
În acest exemplu, prin însumarea celor două cuantumuri ale pensiilor rezultă că pensionarul intră sub incidenţa prevederilor art. 6 alin. (3) din Legea nr. 329/2009 şi, ca atare, poate cumula, la alegere, una dintre pensii cu veniturile salariale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu