miercuri, 6 ianuarie 2010

Pensie pentru limita de varsta-Germania

Intrebare:

“Buna ziua :
Am descoperit aceastä Pagina a D-voasträ si vä rog sa imi raspundeti cind aveti timp. Ma numesc E. si sint nascuta pe 15 dec1950.
Am lucrat 5 ani ca muncitor electronist calificat,cu scoala profesionala de 3 ani cu diploma de absolvire ,apoi am terminat Liceul Industrial de 5 ani dupa care am lucrat 15 ani in Proiectare ca Tehnician in Romania.Buc.
Locuiesc in Germania ,sint bolnava,deci as dori sa ma pensionez.
_Prima Intrebare
Imi puteti spune ce sansa am de a ma pensiona si cum ,..cui sa ma adresez de la distanta?
_O a doua Intrebare va rog mult,
In 1996 am divortat,Sotul reintors in tara a murit in anul 2005. Am träit impreunä peste 20 de ani ,si avem si doi copii impreuna. Exista sansa de a primi o mica Pensie de urmas in acest caz?
Vä multumesc anticipat,..si va doresc un An nou bun cu multa sanatate E.C.E.”

Raspuns:

In România, pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraţilor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public.

Având în vedere data nasterii dvs., respectiv 15.12.1950, începând cu data de 12.07.2009 îndepliniti conditiile pentru înscrierea la pensie de limita de vârsta, întrucât ati împlinit vârsta standard de 58 ani si 7 luni, cu conditia dovedirii unui stagiu minim de cotizare de 12 ani si 2 luni.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, respectiv in cazul dvs. la casa de pensii din Germania, unde veti completa Formularul E202 - “Instrumentarea unei cereri de batranete“.

Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar, de asemenea, ca sa completati Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca).

Mentionam ca nu puteti beneficia de pensie de urmas pentru ca, la data decesului, nu mai erati casatorita cu fostul sot, deci nu mai indepliniti calitatea de “sotie supravietuitoare”.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu