miercuri, 20 ianuarie 2010

Persoana cu handicap - pensie de invaliditate sau pensie de urmas

Intrebare:

„sunt o pers. cu handicap grav ( amputatie bilaterala din treimea inferioara a coapselor ) in varsta de 40 de ani .
Va rog sa-mi spuneti daca , in conditiile in care-am realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent de 6 ani si 7 zile , am mai avut inca un an ajutor de somaj ( tot dupa accident) pot beneficia pensie de invaliditate cf. prevederilor art. 57 alin.(1) si alin. (3 ) coroborat cu art. 47 din legea pensiilor.

Sau alta situatie in care ma regasesc : tatal meu , pensionar de boala ,a decedat in 1995 - la data aceea eu aveam 25 de ani , eram student la zi , in an terminal la o universitate de stat acreditata ( mentionez ca handicapul a survenit in 1989 , iar in 1995 aveam un certificat valabil de pers. cu handicap) .
va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de pensie de urmas cf. art.65 si art. 66 lit.b si lit.c
Va multumesc cu respect , C.M.”

Raspuns:

1. Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, acest articol prevede pensionarea pentru limita de varsta pentru persoanele care sunt incadrate intr-un grad de handicap, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, lucru care nu are nicio legatura cu pensia de invaliditate pe care dvs. o solicitati.
In privinta stagiului de cotizare necesar pentru pensia de invaliditate, este necesar sa consulatati art. 57 din Legea nr. 19/2000, care prevede:
„(1) Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3.

TABELUL Nr. 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────
Varsta asiguratului Stagiul de cotizare
in momentul ivirii necesar
invaliditatii (ani)
────────────────────────────────────────────────────────────────────
sub 25 ani 5
25-31 ani 8
31-37 ani 11
37-43 ani 14
43-49 ani 18
49-55 ani 22
este 55 ani 25
────────────────────────────────────────────────────────────────────

(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate si asiguratii care, pana la data ivirii invaliditatii, au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, prevazut in tabelul nr. 3.”
Prin urmare, in raport cu varsta dvs., este necesar de un stagiu minim de cotizare de 7 ani, pe care, din cele precizate in mesaj, il indepliniti, prin cumularea celor 6 ani si 7 luni cu 1 an de somaj.
Pentru aceasta, trebuie sa va adresati medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere si actele medicale prezentate pentru conditia de handicap grav.

2. Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”
In situatia in care este invalid de orice grad, un urmas ar putea sa se incadreze in prevederile lit. c) din articolul mai susmentionat.
Pentru aceasta, trebuie sa va adresati medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere si actele prezentate pentru conditia de handicap grav.
In cazul incadrarii in grad de invaliditate, iar acest grad s-a ivit anterior implinirii varstei de 16 ani sau in perioada in care urmati cursurile unei forme de invatamant, fapt dovedit printr-o adeverinta de la unitatea de invatamant unde erati elev/student si prin decizia asupra capacitatii de munca, emisa de medicul expert, veti putea primi pensie de urmas dupa tatal decedat.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu