duminică, 26 aprilie 2009

Site Casa Judeteana de Pensii Sălaj www.cjpsalaj.ro

Site Casa Judeteana de Pensii Sălaj www.cjpsalaj.ro

Al treilea răspuns, în a treia zi lucrătoare, l-am primit de la Casa Judeţeană de Pensii Sălaj, prin urmare rapid, completat cu un articol privind reducerea vârstei standard de pensionare pentru condiţii deosebite de muncă, dar în explicaţiile aferente, reducerea s-a făcut din tabelul de la art. 167 indice 1, iar data cu privire la care se poate înscrie la pensie pentru limită de vârstă petentul este incorectă din punct de vedere al legislaţiei în vigoare.

Aşadar,
www.cjpsalaj.ro (Review 26.04.2009)

Criterii :

1. Interfaţa, informaţie despre instituţie, date de contact-Nota 7
Informaţiile şi datele de contact sunt uşor de accesat, chiar ele apar pe prima pagină în mai multe locuri, ceea ce face interfaţa site-ului să fie cam «lunguiaţă» şi greu de parcurs.
Lipsesc adresele de e-mail pentru directori sau şeful serviciului comunicare, precum şi numerele de telefon sau fax către aceştia. De asemenea, la datele de contact, lipseşte orice informaţie despre directorul executiv adjunct pe probleme de stabiliri şi plăţi, chiar dacă în organigramă există. De altfel, aceasta este făcută profesionist, într-o prezentare flash.
Adresa de e-mail
cjpsj_public@info-plus.ro, pe care o găsim şi pe pagina de pornire, funcţionează foarte bine, petentii primind răspunsuri rapid, dar sunt sincope, se pare, în aplicarea corectă a legislaţiei.

2. Frecvenţa înnoirii (update-uri)-Nota 8
Avem pe acest site comunicate de presă recente, ultima este din 19.03.2009, o prezentare a CNPAS privind situaţia popririlor pe anul 2009, comparativ cu datele din anul 2009. Avem, de altfel, informaţii interesante şi destul de complete cu privire la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009-Legea nr. 19/2009, privind plata pensiilor în străinătate, privind exportul prestaţiilor sau modele de formulare şi certificate de viaţă.

3. Uşurinţa de a ajunge la informaţiile esenţiale, având în vedere categoriile de beneficiari (în special, pensionari)-Nota 5
Datele de contact, programul cu publicul, programul de audienţe se găsesc uşor pe pagina de pornire.
Nu se pot pune însă niciun fel de întrebări pe acest site, prin intermediul unui formular simplu, lucru regretabil şi care ar fi ajutat la o comunicare mai uşoară cu pensionarii.
Un alt lucru ciudat (chiar şi revoltător pentru un site de pensii) este că, uneori, când se apasă pe un link de pe site, se ajunge la
www.intimitate.ro (ce păzesc oare informaticienii ?)

4. Respectarea H.G. nr. 1723/2004 privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocraţiei în activitatea de relaţii cu publicul-Nota 10
Directorii, precum şi şefii de serviciu au program de audienţe o zi pe săptămână, timp de două ore, la limită pentru a fi îndeajuns, nu putem spune dacă este sau nu aşa deoarece lipseşte orice formă de situaţie statistică cu privire la numărul de pensionari din acest judeţ.
Programul de lucru cu publicul respectă prevederile H.G. nr. 1723/2004, de altfel şi menţionată pe site, (8,00-16,00), precum şi o zi pe săptămână până la ora 18,30-miercurea.
La rubrica comunicate de presă, apar şi audienţe lunare în trei localităţi din judeţ-Jibou, Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei.

5. Informaţii despre categoriile de pensii din sistemul public, stabilirea şi plata pensiilor-Nota 5
Informaţii destul de puţine bune la categoriile de pensie şi cu actualizări puţine cu privire la legislaţia modificată din ultimii ani. Din fericire, sunt compensate cu comuncatele de presă, care privesc lucruri noi apărute-plata pensiilor în străinătate, ajutorul lunar pentru soţul supravieţuitor prevăzut de Legea nr. 578/2004 etc.
Astfel, avem:
-o reprezentare slabă cu privire la reducerile vârstelor de pensionare la limită de vârstă, datorate în principal grupelor superioare de muncă;
-ultima actualizare a vâstei standard de pensionare este din perioada octombrie 2003-martie 2004;
-la pensiile anticipate, nu s-a făcut actualizarea prevăzută de Legea nr. 250/2007 privind trecerea la pensie pentru limită de vârstă numai la cererea pensionarului ;
-nimic despre modificarile aduse de Legea nr. 11/2008 privind acordarea pensiei de invaliditate celor suferinzi de SIDA, neoplazii, indiferent de stagiul de cotizare ;
-indemnizaţia de însoţitor este încă la nivelul salariului minim brut pe ţară;
-nu găsim nicăieri anexa 9 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000, cel mai important act pentru un viitor pensionar;
-incă apar la alte drepturi de asigurări sociale indemnizaţiile abrogate în Legea nr. 19/2000.

6. Acte necesare privind anumite categorii de cereri depuse la casele teritoriale şi formularele-tip-Nota 9
Completă, nu este nevoie de mai mult, iar la rubrica de legislaţie găsim, chiar dacă poate greoi, şi modul de întocmire a adeverinţelor privind munca prestată în timpul nopţii (Ordinul nr. 687/2006) şi privind grupele de muncă (Ordinul 590/2008).

7. Informaţii privind contribuţiile de asigurări sociale-cote, modalitatea de întocmire şi depunere. Programe necesare-Nota 4
Găsim puţine informaţii despre contribuţiile de asigurări sociale, modelele şi cererile sunt la nivelul anului 2003, iar programele de declaraţii sunt la nivelul anului 2005.
Singurul lucru benefic este acela că apar noile cote de contribuţii de asigurări sociale prevăzute de Legea nr. 19/2009, dar totuşi cam puţin.

8. Promptitudinea şi corectitudinea în rezolvarea petiţiilor online. Întrebări şi răspunsuri-Nota 3.
Nota de mai sus există doar pentru promptitudine. Lansarea speţei noastre privind încadrarea unei persoane la pensie pentru limită de vârstă a găsit răspuns în trei zile lucrătoare de la adresa de e-mail
cjpsj_public@info-plus.ro, din păcate nesemnat şi incorect legislativ.
De asemenea, nu există pe site niciun fel de rubrica de «întrebări şi răspunsuri», acestea pierzându-se probabil în neant.

9. Bilete de tratament-Nota 4.
Găsim destule informaţii cu privire la biletele de tratament, modalitatea de depunere şi completare a cererilor, actele necesare, programul instituţiei în acest sens. Interesant este astfel faptul că cererile de bilete de tratament se depun în fiecare lună anterioară celei în care începe sejurul.
Nu găsim însă nimic pe partea de liste de reparţie, nici pe total, nici nominal. Tocmai asta îi interesează pe pensionari.

10. Legislaţie-Nota 7.
Pagina de legislaţie este destul de bine organizată, găsim acte normative complete, cât şi descrieri ale unora mai vechi. Exemple de acte normative publicate complet şi folositoare tuturor categoriilor de beneficiari : Legea nr. 226/2006, OUG 19/2007, Ordinele 687/2006 si 590/2008. Reflectare destul de clară a legislaţiei 2001-2004, mai puţin după această perioadă.
Nu există pe site nicio variantă a Legii nr. 19/2000.

Punctaj total: 61
NOTA FINALĂ: 6,1


2 comentarii:

  1. cei care trebuie sa primeascacalcularea diferentei de grupa i si ii de la 1 oct. 2009 (ultima serie )ce faceti cu ei ? nu mai beneficiaza si de ce ? cine poate sa ne clarifice ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Plata noilor drepturi rezultate din aplicarea O.U.G. nr. 100/ 2008 se va face in 4 etape, iar, ultima etapa, octombrie 2009 a ramas in vigoare si s-a aplicat incepand cu pensiile aferente acestei luni, valabila pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, in vigoare de la data de 1 aprilie 2001.

    In situatia in care nu ati beneficiat de aceasta majorare, va puteti adresa printr-o cerere casei teritoriale de pensii si aceasta va dispune recalcularea drepturilor de pensie si incasarea diferentelor, in cazul in care aveti dreptul sau un raspuns administrativ, in cazul in care nu vi se aplica prevederile OUG nr. 100/2008.

    RăspundețiȘtergere