joi, 16 iulie 2009

Intrebare e-mail-punctaj suplimentar grupa de munca si calcul punctaj anterior anului 1963

Intrebare:

“INTREBARE:
1.Avind lucrati in gr.I-a de munca 31 ani 4 luni si 18 zile, va rog sa-mi spuneti, cite puncte acordate suplimentar, rezulta din calcul ?
2.Am lucrat ca muncitor calificat aproximativ 2 ani, fara sa am trecut salarul in cartea de munca (1956-1958), arhiva intreprinderii fiind partial distrusa de inundatiile din 1970. Cum trebuie calculat punctajul pentru perioada respectiva ?, luind in calcul salarul minim sau salarul mediu pe economie ?
Daca aveti nevoie de mai multe date pentru a-mi putea raspunde,o sa revin pentru comunicarea acestora. Va multumesc anticipat pentru raspunsul ce-l veti da, dorindu-va multa sanatate.”


Raspuns:

“1. Din precizarile facute de dvs., se subintelege faptul ca nu sunteti pensionar ci urmeaza sa va pensionati si aveti nevoie de unele informatii in legatura cu aceasta.
Astfel, in momentul cand va veti pensiona, in privinta punctajului suplimentar pentru grupa I de munca, vi se vor aplica dispozitiile art. 78 indice 2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 209/2008, respectiv:
“(1) Asiguraţii care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa II de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de majorarea punctajelor anuale, după cum urmează:
a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă;
b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică numai în situaţiile în care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 3, în funcţie de data naşterii, respectiv stagiile complete de cotizare, în funcţie de data deschiderii dreptului la pensie, conform prevederilor art. 167 indice 1."
Prin urmare, punctajul realizat in fiecare perioada lucrata in grupa superioara de munca pana la 01.04.2001 (grupa I de munca, in cazul dvs.), punctaj calculat conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioara, se majoreaza cu un procent de 50% pentru grupa I de munca.

2. Pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963, in cazurile in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, in carnetul de munca sau in alte documente doveditoare, nu sunt inregistrate drepturile salariale, la stabilirea punctajului mediu annual se va folosi salariul mediu brut pe economie din acea perioada, astfel cum se precizeaza in art. 161 alin. (2) si (3) din Legea nr. 19/2000, completat prin O.U.G. nr. 19/2007:
“(2) In conditiile in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, in carnetul de munca nu sunt inregistrate drepturile salariale, asiguratul poate prezenta acte doveditoare ale acestora. In caz contrar, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul minim pe tara, in vigoare in perioada respectiva*).
(3) Fac excepţie de la aplicarea prevederilor alin. (2) perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963 pentru care, la determinarea punctajului mediu anual, se utilizează:
a) un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în perioadele anterioare datei de 1 septembrie 1947, indiferent de nivelul drepturilor salariale înregistrate în carnetul de muncă sau dovedite ori pentru care în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale;
b) un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în perioadele cuprinse între data de 1 septembrie 1947 şi data de 31 decembrie 1962 şi pentru care în carnetul de muncă nu sunt înregistrate drepturile salariale şi nici nu sunt dovedite;
c) un punct pentru fiecare lună de stagiu de cotizare realizat în perioadele cuprinse între data de 1 septembrie 1947 şi data de 31 decembrie 1962, în situaţia în care prin valorificarea drepturilor salariale din actele doveditoare rezultă, pentru fiecare lună de stagiu de cotizare, un număr de puncte mai mic decât cel prevăzut la lit. b).
Cu bine,
Specialist pensii”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu