vineri, 17 iulie 2009

Intrebare e-mail-recunoastere vechime agricultori

Intrebare:

“Buna seara!As dori sa imi spuneti cum sa procedez in cazul mamei mele care este pensionara din anul 2000.A lucrat 7 ani la CAP si la momentul pensionarii a fost la locul unde a lucrat 7 ani (sat Salcia Noua-com. Ciorasti-jud. Vrancea si i s-a spus la vremea respectiva ca nu o gaseste in evidente cu toate ca are martori care pot sustine acest lucru.Cum as putea sa o ajut sa recupereze cei 7 ani munciti din greu la CAP.In total au fost 15 ani.8 ani au fost gasiti in evidente.Pentru ca este o femeie simpla de la tara a lasat lucrurile asa cum s-au petrecut la mementul respectiv.Multumesc.”

Raspuns:

Potrivit dispozitiilor art. 160 alin. (5) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “dovada vechimii in munca, a timpului util la pensie pentru agricultori si a duratei de asigurare, realizata pana la intrarea in vigoare a prezentei legi , se face cu carnetul de munca, carnetul de asigurari sociale sau cu alte acte prevazute de lege, pe baza carora se poate stabili ca s-a achitat contributia de asigurari sociale”.

Daca o persoana a fost membru cooperator, aceasta perioada trebuie confirmata printr-o adeverinta eliberata de primaria din localitatea unde a existat C.A.P.-ul, din care sa rezulte trei elemente:

-anii in care persoana respectiva a fost membru cooperator;
-normele planificate de adunarea generala pentru anii respectivi;
-normele realizate de persoana careia i-a fost eliberata adeverinta.

Astfel, in situatia in care, pentru anumite perioade, vechimea mamei dvs. nu se regaseste in evidentele primariei respective, singura solutie este recunoasterea vechimii in munca prin intermediul instantei judecatoresti, astfel cum precizeaza art. 296 din Codul Muncii, respectiv “vechimea în muncă se reconstituie la cerere de către instanţa de judecată competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrierilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă”.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

  1. buna ziua!as dori sa imi spuneti si daca sunteti amabil, cum trebuie sa procedez in cazul tatalui meu , care acum este decedat, cu recuperarea anilor munciti la sectorul de eploatare din judetul calarasi.a lucrat 5 ani, din anul 1986 si nu ii are trecuti pe cartea de munca. si nici nu stiu daca mai exista acest sector de eploatare. va multumesc si scuzati-mi incoertenta.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim
    Dovada vechimii in munca se poate face numai de catre unitatea la care a fost angajat sau cea care a preluat arhiva unitatii respective, pe baza documentelor verificabile cuprinse in aceasta.
    In situatia in care arhiva a fost pierduta, vechimea mentionata nu se poate reconstitui decat prin comisiile de reconstituire a vechimii din cadrul Consiliilor judetene sau prin intermediul instantei de judecata.

    RăspundețiȘtergere